Begijnhofconcert

SPRANKELEND CONCERT VAN “AMOR MUSAE” VOOR JUBILEREND BEGIJNHOF

Foto: Theo Herrings

Foto: Theo Herrings

Het Begijnhof in Breda bestaat dit jaar 750-jaar. Een prestigieus jubileum, dat zondag 14 mei jl. op het Begijnhof door “Amor Musae” uit Prinsenbeek werd opgeluisterd met een sprankelend concert. Het Groot Orkest van “Amor Musae”, dat al decennia in de hoogste regionen van de Nederlandse symfonische amateurblaasmuziek speelt, stond hierbij onder leiding van zijn vaste dirigent Frans van Dun.

Gelukkig had Pluvius deze ochtend even vrijaf genomen en hoefde niet te worden uitgeweken naar de Grote Kerk op de Markt. Wat in drie van de zes voorgaande jaren wel noodzakelijk bleek. Onder grote publieke belangstelling en een weldadig zonnetje, werd het concert geopend met de Fanfare uit Wilhelmina van Henk van Lijnschooten, waarbij de trompet- en tromboneklanken meteen fris langs de pittoreske geveltjes en over het bleekveld schalden.

Foto: Theo Herrings

Foto: Theo Herrings

Na Spirit of Life van Meindert Boekel, kon het aandachtige gehoor vervolgens genieten van prachtig solospel van de in Breda geboren Pierre Volders, solotrombonist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Eerst in het Concerto for Trombone and Orchestra van de Deense componist Launy Grøndahl en even later nogmaals in een Piazzolla Medley van de Argentijnse tangocomponist Astor Piazzolla, dat onder enige hilariteit werd voorafgegaan door een kort, niet geprogrammeerd, doch vrolijk klingelend intermezzo door het luiklokje van de Waalse Kerk.

Tussendoor excelleerde het orkest opnieuw in een koninklijke fanfare, nu van Henk Badings, de Royal Fanfare, gebaseerd op een melodiefragment uit het Wilhelmus. En na de gepassioneerde muziek van Piazzolla, in de zowel temperamentvolle als melancholieke Hongaarse Dans nr. 1 van Johannes Brahms en in de pittige concertmars van Gerard Boedijn, Gammatique.

Het concert werd afgesloten met het Bredase volkslied, de Paarse Heide, van Louis de Morée, dat door het enthousiaste publiek uit volle borst werd meegezongen. Na een staande ovatie liet het orkest zich tot slot nog graag overhalen tot een toegift.

Kortom een goedgeorganiseerd Begijnhofconcert, met fantastische muziek in een unieke ambiance, een 750-jarige jubilaris meer dan waardig. Wat door de opgetogen toehoorders steeds opnieuw met gul applaus werd onderstreept.