Carnavaleske knipoog naar Begijnhofjubileum

Op zaterdag 25 februari zaaide Zijne Hoogheid Prins Daan, Prins van ut Kielegat, in de kruidentuin van het Begijnhof het Koningskruid in. Hij deed dat terwijl hij werd toegezongen door de leden van het Koninklijk Breda’s Mannenkoor. Het Koningskruid is ingezaaid in tuintje P en voorzien van een bronskleurig bordje met daarop de naam van de Prins.

P1020188

Tijdens de Grote Optocht in ut Kielegat op maandag 27 februari dongen maar liefst 14 deelnemers mee naar de eenmalig ingestelde Kielegatse Begijnhofprijs 2017. De Begijnhofjury zag de ene naar de andere prachtige creatie aan zich voorbij trekken.

De Begijnhofprijzen zijn gewonnen door:

P1060730

1. C.V. Deksels: Deze kleine groep had naar mening van de jury op de meest stijlvolle wijze aandacht gegeven aan het Begijnhofjubileum. De letters BCV waren ludiek omgedoopt tot Begijnse Carnaval Viering en het logo van de BCV was op stilistische wijze omgevormd tot een begijn. Een Raad van 11 ‘stille’ begijn(poppen) ging in polonaise achter de Hoogheid met zijn gevolg aan. Diverse toeschouwers werden met een onderscheiding gehuldigd. Die onderscheiding was natuurlijk gemaakt van een dekseltje!

P1060735

2. C.V. De Blauwe Kei had in de archieven teruggevonden dat het Begijnhof in vervlogen tijden een eigen brouwerij had. De vereniging had de bouwketel van ‘de drie Begijntjes’ op de wagen geplaatst en het logo van het eigen biermerk, het front van de Catharinakerk, afgebeeld. Het (mogelijk geneeskrachtige) Breda’s Begijnenbier vloeide rijkelijk uit de tap en werd uitgedeeld aan het publiek.

P1060744

3. C.V. De schutters bracht met een hele groep begijnen het Kielegat in beweging. De jury was bijzonder onder de indruk van deze groep omdat ze, ondanks de stromende regen, met onuitputtend enthousiasme haar act bleef opvoeren.