Internationaal wetenschappelijk congres “Begijnenbeweging gisteren en vandaag”

gravure-waalse-kerkOp 23 augustus 2017 werd een  internationaal wetenschappelijk congres gehouden in de Waalse Kerk onder de titel: ‘Begijnenbeweging gisteren en vandaag’. In de ochtend was de aandacht gericht op de historische begijnenbeweging in Europa en meer in het bijzonder in de Nederlanden. De bijdragen werden verzorgd door prof. W.P. Simons (Dartmouth College, New Hampshire, VSA) en dr. C.M.A. Caspers (Titus Brandsma Instituut, Nijmegen).

In de middag stond centraal het fenomeen van de thans opnieuw ontstane begijnhoven in Duitsland, België, Frankrijk en Italië. Deze bijdragen werden verzorgd door Silvana Panciera i.s.m. Martina Bugada en Tilde Silvestri (Italië); Zr. Marianne Goffoël en Rita Fenendael (België) en begijn Brita Lieb (Duitsland).

Het betrof lezingen met een wetenschappelijke inhoud die deels ook gehouden werden in de Franse en Duitse taal met simultaanvertaling in het Nederlands. 140 personen uit Nederland, België, Duitsland en Italië hadden zich voor dit congres aangemeld. De congresbundel met daarin de gehouden referaten alsmede vertalingen van deze lezingen staat onderstaand op deze website.

Congresbundel met referaten in de talen zoals deze zijn gehouden op het congres:

Klik hier voor de congresbundel

Lijst van opgegeven deelnemers aan het congres:

Gastenlijst