Kerst met Anton Pieck in het Begijnhof

Op zondag 20 december 2015 wordt tussen 12.00 en 18.00 uur voor de vijfde keer het evenement Kerst met Anton Pieck gehouden in het Bredase Begijnhof.
Speciaal voor deze editie is een toneelstuk geschreven door de Bredase Rederijker Jan Jonk. In dit toneelstuk komt de geschiedenis van het Begijnhof tot leven als ware het een kunstwerk van Anton Pieck. Mensen die de toneelroute willen volgen melden zich daarvoor aan bij het meldpunt dat bij de ingang van het Begijnhof wordt geplaatst. In groepjes wordt u langs verschillende scènes geleid. U ontmoet onder andere de portierster, de pastoor en de aannemer en natuurlijk de begijnen van het hof. Zij maken zich op voor de viering van het kerstfeest in het jaar 1857. De regie is in handen van theatermaker Simone de Kuijper.

In de Catharinakerk in het hof en in de Waalse Kerk aan de Catharinastraat worden muziekoptredens gehouden van onder andere het vocaal ensemble ’sOTTOvoces, het Groot Evenementenkoor Breda en Cantabilé Plus.

Deze middag zijn het Begijnhofmuseum aan de Catharinastraat 29 en het Miniaturenmuseum in het poortgebouw van het Begijnhof gratis toegankelijk. In het huis “Wijngaerde” aan de Catharinastraat 9 is een sfeervolle stijlkamer ingericht met Wonderland miniaturen.

Ook zijn er in het Begijnhof weer oude ambachten te bezichtigen zoals de Papiermaeker uit Exloo en drukwerk van het Nederlands Drukkerijmuseum uit Etten-Leur.

In de pastorietuin kunt u een kleine kerstmarkt bezoeken, georganiseerd door studenten van Prinsentuin College. U kunt daar onder andere terecht voor kerststukjes waarvan de opbrengst wordt gedoneerd aan de Stichting KIKA (Kinderen Kankervrij). Ook kunt u er het werk van de smid, Mathé van der Woerd bekijken en worden Anton-Pieck-kerstkaarten verkocht.

De muzikale afsluiting door het jubilerende Breda’s Mannenkoor wordt tussen 18.00 en 18.30 uur gehouden op de historische binnenplaats, die speciaal voor deze gelegenheid met kaarsen wordt verlicht. De afsluiting bevat een programma van – á capella gezongen – adventsliederen gecombineerd met enkele kerstliederen in samenzang. Aan het publiek worden teksten en kaarsen uitgedeeld.

Muzikaal programma:

Historische binnenplaats Begijnhof
12.00 uur Zangers kwartet Breda
18.00 uur Muzikale afsluiting door het jubilerende Breda’s Mannenkoor

Catharinakerk Begijnhof
12.30 uur Vocaal ensemble ’sOTTOvoces
14.00 uur Saxofoonkwartet Mrs. Reed
15.00 uur Vocaal ensemble ’sOTTOvoces
16.00 uur Saxofoonkwartet Mrs. Reed
17.00 uur Vocaal ensemble ’sOTTOvoces

Waalse Kerk, Catharinastraat 83
13.15 uur Groot Evenementenkoor Breda
14.45 uur Vrouwenkoor Breda
16.00 uur Cantabilé Plus
17.15 uur Lappen vol Smart

Pastorietuin Begijnhof
13.00 uur Amazing
15.00 uur Barony Singers