Kerst met Anton Pieck

Kerst met Anton Pieck op het Begijnhof

Op zondag 15 december 2019 werd op het Begijnhof het tweejaarlijkse evenement Kerst met Anton Pieck gehouden. Het Begijnhof was in kerstsfeer gebracht met een verlichte kerstboom en een levensgrote kerststal. Het hof was getooid met festoenen en kransen terwijl de deuren van de woningen waren voorzien van kersttakken. Het Begijnhofmuseum in de woning Catharinastraat 29 op het hof was opengesteld en in de opkamer van dat huis was een begijn doende met borduurwerk.

Tentoonstelling Anton Pieck – het stille hof

De tentoonstelling Anton Pieck – het stille hof, die te bezichtigen was in de Begijnenzaal, bestond uit enkele originele kunstwerken van Anton Pieck, met name betreffende het begijnhof te Lier, en was samengesteld door het Anton Pieck Museum te Hattem. Tijdens het kerstevenement vonden bij deze tentoonstelling in de Begijnenzaal vertellingen plaats van de bekende novelle van Felix Timmermans: ‘De zeer schone uren van juffrouw Symforosa, begijn te Lier’.

Toneelroute

Binnen het historische decor van het begijnhof bracht een toneelroute, geschreven door Jan Jonk, de negentiende-eeuwse leefwereld van de Bredase begijnen tot leven. Men trof onder andere de portierster, novicen, de kosteres met de misdienaar, de hofmeesteres met het college van voogden en begijnen die op ouderwetse wijze de was deden en het linnen ‘op de bleek’ legden. De route speelde zich af op diverse locaties op het Begijnhof die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek. De regie was in handen van Simone de Kuyper.

Sfeerverslag van Kerst met Anton Pieck 2017

Muziekoptredens

In de Waalse Kerk en de Catharinakerk waren gedurende de middag verschillende muziekoptredens alsmede op het hof en in de tuin van de voormalige pastorie.

Oude ambachten

Direct bij binnenkomt in het poortgebouw konden bezoekers terecht in het gezellige Poppenhuismuseum. Ook waren demonstraties van oude ambachten te zien. In de tuin van de voormalige pastorie, waar een kleine kerstmarkt was opgesteld, liet Smederij van der Woerd zien hoe, met hamer en aambeeld, smeedwerk wordt gemaakt. Op de binnenplaats van het kleine hof demonstreerde De Papiermaecker uit Exloo het procedé van geschept papier.